2015. január 29., csütörtök

Rácz-Stefán Tibor - Fogadj el!

Petra, a pénztelen, vidéki lány elit gimnáziumba kerül, ahol mindenki gazdag és menő, így aztán hazudik, hogy ne lógjon ki,
hiába figyelmezteti Dávid.
Petrát a lányok befogadják, barátokat szerez, egy fiú is tetszik neki, de kiderül az igazság. És innét kezdve pokollá válik az élete.
Túl lehet-e élni a bosszút, az iskolai megalázásokat?
Dávidnak is van egy kínos titka, a lányok nem izgatják, de a szívét nagyon is megdobogtatja Áron, a jóképű padtársa, aki pontosan tudja ezt, és gonoszkodva ki is használja.
A két barát szerelemmel, árulással és szenvedéllyel teli útja döbbenetes eseménybe torkoll.
Van egy pont, amikor már nincs tovább. Van egy pont, ahol a szerelem már fáj.

Kiadó: Könyvmolyképző
Megjelenés: 2014
Oldalszám: 304
Moly: 83%

A történet

A könyv beharangozása alatt is már tudni lehetett, hogy a bullying, vagyis az iskolán belüli erőszak szerepet fog kapni a könyvben, ami még kíváncsiabbá tett, mert valljuk be, nem minden nap találkozunk olyan (főleg magyar írótól) könyvvel, ami ezzel foglalkozna nyilvánosan, s ez számomra nagy pont, hogy az író igen is a tényeket tette az olvasó elé, bár igaz egy kicsit felnagyítva.
Főszereplőhölgyünk Petra egy szegény családból származik és, hogy kitörjön ebből, jelentkezik a Szép Remények Gimnáziumba, az Elit iskolába. Míg ő tényleg szeretett volna ide járni, addig Dávid, a másik főszereplőnk családja nyomása miatt került be.
Mint, ahogy már minden (legalábbis a legtöbb helyen) középiskolában a "gólyák" gólyatáborban ismerkednek meg, s ez itt sincsen máshogy. Örültem neki, hogy itthon, pontosan a Balatonnál lett megszervezve, mivel ettől én még jobban a történetbe tudtam bújni.
Történnek dolgok Petrával, pontosan itt kezdődik el a hazudozása és kavarodik bele a gazdagok gyerekeinek társaságában. Eddig szimpatikus volt, de én szerintem, ha valaki ki akar törni abból a környezetből, amiből ő jön, akkor is vállalja fel. Sosem szégyen.

"- Egy kereskedelmi tévénél dolgozik vezető beosztásban – mondtam anélkül, hogy alaposan átgondoltam volna."

Miután lezajlik a 3 napos gólyatábor, elindul az élet az iskola falai között Petra pedig a lejtőn, ami nagyon lejt számára. Egyre több hazudozást pakol egymásra, miközben Dávidot is elhanyagolja, majd eltolja magától, olyan miatt, amiről szegény fiú nem tehet. Végül egy olyan mélypontra kerül, ahonnan nincs menekvés, az utolsó löket számára az osztálytársai tette. (Tegyük hozzá undorító volt, amit az tettek vele)

 " Csak egy lövés kell ahhoz, hogy mindennek vége legyen. "

Miközben Petra a poklok poklát éli meg, addig Dávid és Áron egyre közelebb kerül egymáshoz. A kettőjük kapcsolatát nagyon megszerettem és ismét kap az író a részemről egy nagy, nagy piros pontot. Elsőnek olvastam LMBT szállt és nagyon tetszett. Nem volt se túl sok, se túl kevés a kettőjük kapcsolatának tempója, minden a maga idejében történt, szerelmük pedig még elvarázsolóbb volt. Sok szerelmes történetet/szállt olvastam már, de ilyent, ami a mindennapokban is megtörténhet, még nem. Itt éreztem a legjobban, hogy az író teljesen eggyé tudott válni a történettel, és magát tudta adni. Az LMBT a területe, itt tudja ki tudja bontani írói babérjait.
A történet végén, Petra tette volt a tetőpont, ami lezárta könyvet, s nagyon reméltem, hogy Dávid és Áron kapcsolata erős lesz.

"- Az élet csodaszép – suttogtam erőtlenül."

Az öngyilkosságról a véleményem

Magát a történetet Amanda Todd öngyilkossága indította el Tibinél, ami nem csak őt, engem is megrázott és elborzasztott, hogy az emberek milyenek is tudnak lenni. Elszomorító, hogy egy tett miatt, valakinek az életét a földbe döngölik,
A könyvben Petra egy öngyilkossággal kapcsolatos Facebook csoportba lép be, ahol egymást buzdították, majd sok sikert kívántak, ha valamelyikkőjük a tettek mezeére lépett. Csap pislogtam és átfutott az agyamon, hogy Most komolyan vannak ilyenek?  És vannak! Nem csak Facebook csoportok, hanem weboldalak is , ahol tanácsokat adnak, hogyan… tedd meg és vess véget neki, de persze fel van tüntetve a Kék Vonal telefonszáma.
Sokan elítélik az öngyilkosságot, de én kicsit máshogy állok hozzá, azóta, amióta egyszer, egy igen közeli ismerős beavatott a gondolataiba. Igaz nem megoldás a halál, de igen összetett. Szerintem, ha valaki megteszi, akkor nem egyből benne, hanem a környezetében kell keresni a hibákat. Például a könyvben is meg lehetett volna előzni, ha az anyja máshogy áll a lánya terveihez, vagy a tanárok segítenek és mellette állnak az osztálytársai incidense után. Persze, nem azt mondom, hogy Petra nem volt hibás abban, hogy végül a gondolatai hová is vezették, de sokat számít, hogy észre veszik-e az emberek, ha baj van, vagy bele gondolnak-e abba, hogy (jelen esetben Petra) a személy min mehet keresztül. Az emberek nem sokszor gondolkodnak el azon, hogy egy rossz szó, vagy egy folyamatos piszkálás mit tehet a másikkal. Igen sokat az biztos.
Ha az ember öngyilkos lesz, akkor elítélik, de ha pedig felvállalja (nagy nehezen), akkor pedig lehurrogják, hogy milyen gondja van. Nem azt mondom, hogy mindenki, de igen sokan vannak így, s itt a mai fiatalokra értem. Hogy a felnőttek, hogyan reagálnak erre, azt nem tudom.
Ha bárkinek, ha nem is az öngyilkossággal kapcsolatos, hanem lelki trauma vagy esetleg más, az is nyugodtan ellátogathat a Kék Vonal chat szobájába, ahol egy nickname mögül segítséget, tanácsot kérhet. (előtte regisztrálni kell)

A könyvről összefoglalva

Az író első könyve és remekül sikerült. Persze kisebb kezdői elcsúszások fellelhetők, de azoktól eltekintve remekül megírt történet. Gördülékenyen teríti elénk az igen kemény témát, olvastatja a történet az embert, és a figyelem se lankad le.
Az iskolai zaklatás kicsit fel lett nagyítva az tény, de még is át tudta adni, hogy egy bántott emberben mi megy le, mire gondol, miben reménykedik. Megmutatja, hogy a mai fiatalok sok tagja milyen is tud lenni, ha valaki nem tetszik nekik, miközben mögöttük apuci és anyuci áll. Mert ilyenek. Igen sokan. Ha nem tettél ellenük semmi rosszat? Sebaj, ha nem vagy szimpatikus, akkor is kibeszélünk, esetleg egy picit, gúnyt is űzünk belőled. Olvasol? Más zenéket szeretsz? Nem vedelsz velük? Nem hemperegsz más fiúk karjaiban? Vétek számukra. Igen soknak.
Minden szülőnek, tanárnak és felnőttnek el kellene olvasnia. Az iskolai kötelezők lecserélését kezdhetnénk is a Fogadj el!-el.

Szereplők

Dávid egy imádnivaló fiú. Több minden miatt is imádtam, de az egyik az az érettebb gondolkodása volt. Nem úgy gondolkodott, mint egy 15 éves fiú. Gondolatai sokszor megmosolyogtattak, és  nagyon aranyosan viselkedett, amikor Áron körül forgott az agya, meg amikor vele volt egy légtérben. Sok könyvet olvas, és olyan címek jelentek meg, mint például az Obszidián és a Kezünkben a jövő, amiket nagyon szerettem és szeretek is. Könyvek mellett a sorozatok is felmerülnek, mint például a Gossip Girl és a Szex és New York. Az utóbbinak még a helyszíneit is meglátogatja. Ha tényleg élne egy ilyen személy, akkor nagyon szeretnék vele barátságot kötni. Olyan kedves fiú és érettebb gondolkozással van megáldva.

"Na ja, még a végén fejbe csap a kultúra."
(Kedvenc gondolata :D Már rám is átragadt.)

Petra egy véleményt megosztó személy. Az elején nagy lökettel indult neki, majd annyira vágyott a többiek társaságára, hogy hazudozni kezdett. Az első fejezet után teljesen egy kis kétségbe esett lányka volt, akit… még 15-nek se gondolnék. Egyszerűen nem gondolta át, nem gondolkodott a tettein, nem próbált segítséget kérni.
Áron az az igazi kis *na húzatlak csak azért is, mert én vagyok a rossz fiú, de közben nem mondom el a titkod* fiú. Viccesek voltak a beszólásai és, ahogy húzatta Dávidot. Nagyon megkedveltem és a végén nagyot nőtt a szememben.

" - Most már biztonságban vagyunk – szólt Áron, és kisimított egy szőke hajtincset Dávid arcából."

Bálint adta meg az utolsó löketet Petrának. Annyira egy undorító kölyök, akit még pluszban az anyját is kihasználja. Szép, vagy nem szép, de végül örültem, hogy a vigyort letörölték a pofájáról.

Barbara egy lány, akit a múltjában történt halál változtatott meg, de nem valami jó irányba. Nem gondoltam volna, hogy az elején tényleg a jó szándék vezette.

Petra anyja felháborított. Az elején lehordta a lányának az álmát és az iskolát is majd, amikor Petra összetörve zokog, cseszik rá, hogy a lánya lelke milyen helyzetben van, vissza rugdossa a pokolba. Egyszerűen ez nem anyuka.

Kedvenc jelenet: Dávid és Áron jelenete az uszoda mögött
Kedvenc szereplő: Dávid, Áron
Mélyrepülés: Bálint tette
Nem szimpatikus személy: Petra anyja és az iskola tanárai

S, hogy kiknek ajánlom a könyvet? Mondhatnám, hogy mindenkinek, de vannak durva részek, véleményt megosztó tettek. Magában a könyv elgondolkodtató, szóval ne egy boldog pillanatodban kezdj hozzá.

4/5

Az író oldala



Ha megtetszett a könyv itt rendelhető meg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése